Terhes vagyok. És szülész-nőgyógyász.

Terhes vagyok. És szülész-nőgyógyász.

Méhnyakrák szűrés

2020. április 26. - MamiDoki

A méhnyakrák egy olyan daganat, ami a méhnyak - a méh alsó pólusa, amely a hüvelyhez kapcsolódik - sejtjeiben alakul ki. A humán papillomavírus (HPV), amely egy szexuális úton terjedő onkogén vírus, számos törzse felelős a méhnyakrákok nagy részének kialakulásáért. HPV fertőzöttség esetén az immunrendszer általában megvédi a szervezetet a komolyabb bajtól. Ezért is lehetséges, hogy a szexuálisan aktív fiatalok akár 80%-a is átfertőződik a HPV valamely törzsével a huszas évei során, anélkül hogy bármi probléma kialakulna. Azonban a páciensek egy részénél a vírus évekig túlél és hozzájárul a méhnyakban lévő sejtek rákos átalakulásához. A méhnyakrák kialakulásának kockázata csökkenthető a rendszeres szűrővizsgálattal valamint a HPV ellenes vakcina (Gardasil 9) beadatásával.

A szűrővizsgálat fő célja, hogy idejében azonosítson olyan rákmegelőző állapotokat a sejtekben amik potenciálisan rákos elfajuláson mehetnek át. Vagy a már rákos sejteket nagyon korai stádiumban kimutassa. Különböző ajánlások vannak, a legtöbbjük a szűrővizsgálat megkezdését 21 éves kortól javasolja.

Két fontos szűrővizsgálati módszer van, a cythológia és a HPV DNS szűrés.

Cythológiai mintavétel során a nőgyógyász sejteket sodor le a méhnyakról egy puha sörtéjű kefeszerű eszközzel. Az így nyert mintát a laborban citológus vizsgálja meg és a normálistól eltérő sejteket - gyulladásos, rákmegelőző elváltozásokat mutató stb. - szűri ki, amelyek potenciálisan rákos elfajuláshoz vezethetnek.

A HPV DNS szűrés során szintén a méhnyakból vett sejteket vizsgálják, azonban ez a vizsgálati módszer a sejtek HPV-vel való fertőzöttségét mutatja ki. 

Ezen két módszer alkalmazását és szükségességét az adott kezelőorvos dönti el. Én HPV DNS szűrést minden 30. életévét betöltött páciensnek akkor is javaslok ha semmilyen eltérés nincs a cythológiában. Amennyiben eltérés látható a cythológia eredményben ez hamarabb is indokolttá válhat. 30 éves kor alatt alap szűrővizsgálatként való használata megkérdőjelezhető, hisz említettem a szexuálisan aktív fiatalok nagyrésze a huszas évei során átfertőződik és hordozza a HPV-t. 

Kolposzkópos vizsgálat amikor egy nagyítós eszközzel speciális festési eljárást követően megnézik a méhszájat. Ezen vizsgálat közben a méhnyak területéről punch biopsiát lehet végezni, ami apró szövetrészek eltávolítását jelenti helyi érzéstelenítésben szövettani vizsgálat céljából. Amennyiben ezek a vizsgálatok eltérést vetnek fel szükségessé válhat egy rövid altatásos beavatkozás a loop conisatio (a méhnyak kúp kimetszése). 

Következzen egy interjú egy pácienssel, aki ezen a műtéten esett át. 

 

Nemrég estél át egy loop conisation (a méhnyak kúp kimetszése). Mesélnél nekünk arról milyen út vezetett a műtéthez?! Milyen szűresre jártál? Milyen esetleges plusz szűrővizsgálatokat kértek?

16 éves korom óta rendszeresen, minden évben jártam a nőgyógyászomhoz rákszűrésre. Minden évben negatív lett a szűrési eredményem, egészen a kislányom születéséig. Volt 3,5 évvel ezelőtt egy elhalt  terhességem, melyet egy missed ab. műtét követett és az akkori leletemen tűnt fel, hogy méhszájsebem is van. Majd újra teherbe estem, így váratott magára a méhszájseb fagyasztása. 2018-ban született meg a kislányunk. Az első rákszűrési eredményem azonban HPV gyanút és enyhe laphámelváltozást mutatott. Innentől kezdve három havonta járnom kellett kontrollra, a HPV szűrés pedig kimutatta, hogy a veszélyes csoportba sorolt 16-os vírustörzs van jelen a szervezetemben. Majdnem két év telt el a műtétig, addig szoros kontrollra kellett járnom és végül a loop conisatios műtét mellett döntöttünk az orvosommal.

 

Mi történt a műtét napján? Meddig kellett bent maradnod?

A műtét előtti este ehettem utoljára, aznap már semmit. A műtét rövid altatással történt, körülbelül 15 perc volt. Amíg az altató hatása el nem múlt, pihentem, majd mivel minden rendben volt, már aznap este hazamehettem. 

 

Hogy ment a felépülés? Kisgyermekes anyukaként mennyire viselt meg?

Fájdalmat egyáltalán nem éreztem, körülbelül két hétig tartott a tisztulási folyamat, enyhe vérezgetéssel. Az első 10 napban egyáltalán nem emelhettem, pihennem kellett, illetve a teljes gyógyulásig, ami körülbelül 6 hét volt, kímélő életmódot folytattam.

 

Volt-e bármi szövődményed?

A legnehezebb része az első 10 nap volt a műtét után, mivel az akkor majdnem 2 éves kislányomat nem vehettem fel. Szerencsére megértette, segítségem is volt és egyéb szövődmény sem lépett fel.

 

Amikor megtudtad a szövettan eredményét mi volt az első gondolatod, majd hogyan dolgoztad fel?!

Amikor az orvosom telefonált a szövettani eredmény miatt, hallottam a hangján, hogy valami nincs rendben. Viszont úgy kezdte a mondatot, hogy szerencsére időben léptünk és sikerült eltávolítani mindent. Ugyanis rosszindulatú volt az elváltozás. Valójában nem fogtam fel akkor, hogy ez mit jelent, mintha nem velem történt volna. Aztán teltek a napok és kezdtem érezni a súlyát. Szerencsére csodálatos családom van, egy kétéves örökmozgó pedig nem hagyja az embert keseregni, menni kell tovább. A műtét után hat héttel csináltak egy kolposzkópiai vizsgálatot is, a sebem szépen gyógyult újabb elváltozást nem találtak. Azóta már megkaptam a HPV elleni védőoltás első adagját is, ami véd egy esetleges újabb fertőzéssel szemben.

 

Szerencsés kimenetele volt a történetednek. Igaz szoros szűrővizsgáltokkal kell utánkövetni de szerencsére drasztikusabb műtétre nem volt szükség. Van-e esetleg bármi amit üzennél hasonló cipőben járó nőknek?

Azóta minden barátnőmnek elmondom, hogy HPV szűrésre is járjanak, ez az én esetemben kimaradt, pedig lehet, hogy még hamarabb kiderült volna, hogy baj van. Aki tudja a HPV elleni védőoltást is adassa be, óriási szerepe van a megelőzésben.

 

A végére egy banális kérdés! Hisz te jártál rendszeresen szűrővizsgálatra, ami segített abban, hogy időben felfedezzék az elváltozást nálad. Javaslod-e a nőknek, hogy a kötelező szűrővizsgálatokon részt vegyenek?

Nagyon fontos, hogy járjon mindenki rendszeresen a szűrővizsgálatokra, én még időben voltam, hogy ne legyen óriási baj.

 

Kép: Pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://mamidoki.blog.hu/api/trackback/id/tr3715642434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása