Terhes vagyok. És szülész-nőgyógyász.

Terhes vagyok. És szülész-nőgyógyász.

A fertilitás megőrzésének lehetőségei onkológiai betegségek esetén

2020. április 14. - MamiDoki

Rosszindulatú daganat diagnózisa a beteget sokként érheti. Különösen, hogy a daganatos megbetegedéseknek és azok terápiás lehetôségeinek negatív hatása van a fertilitásra fiatal páciensek esetében. Mindez egy új szakterület, az onkofertilitás kialakulását hozta magával, mely a daganatos betegségek kezelésének gonadotoxikus (ivarszerveket károsító) hatására és a fertilitás prezervációra hívja fel a figyelmet. Számos országban általános megegyezés született arról, hogy a fertilis korban lévô daganatos megbetegedésben szenvedô páciensek esetében szükség van az elérhetô fertilitás prezervációs technikákról szóló tanácsadásra. Mindez egy megfelelô idôpontban, lehetôleg a gonadotoxikus terápia megkezdése elôtt lezajlott konzultációt jelent egy meddôségi specialistával. A jelenleg elérhetô módszerek nagyrésze jól megalapozott, míg vannak köztük klinikailag kísérleti stádiumban lévô eljárások is. 

Azonban fontos tudni, hogy a fertilitás megörzô kezelések létjogosultsága nem csupán daganatos megbetegedésben szenvedô páciensek esetében merül fel, hanem egyéb, nem daganatos megbetegedések vagy állapotok illetve ezek gonadotoxikus terápiája esetén is. Ilyen állapot vagy eljárás lehet; egyes autoimmun betegségek, hemopoetikus ôssejt-transzplantáció (csontvelô átültetés), korai petefészek kimerülést okozó betegségek és mûtéti eljárások, mint például az endometriozis.

 

Gonadotoxikus hatás

Számos daganat hozható összefüggésbe spermaminôség romlással vagy károsodott petefészek funkcióval, azonban a fertilitásra kifejtett negatív hatás fôként a gyakorta alkalmazott terápiás eljárások, mint kemoterápia, radioterápia vagy mûtéti eljárások következménye. Negatív hatásukat két fô mechanizmus útján fejthetik ki; a reprodukcióban résztvevô szervek (petefészek, petevezeték, méh stb.) károsításával vagy a reprodukcióban résztvevô hormontermelô szervekre (petefészek, here, pajzsmirigy, agyalapi mirigy, hipotalamusz) gyakorolt pusztító hatásával. Az ismert terápiás eljárások közül kifejezetten gonadotoxikus az alkiláló szerekkel végzett kemoterápia; radioterápia, mely a kismedencét, hasüreget, a gerinc lumbalis szakaszát, a petefészkek vagy azok környékét, a méhet vagy az agyalapi régiót célozza. Valamint férfiak esetében a prosztatán illetve húgyhólyagon végzett mûtétek, egyik illetve mindkét oldali here eltávolítása. Nôknél hysterectomia (méheltávolítás), trachelectomia  (méhnyak teljes eltávolítása) egy vagy kétoldali oophorectomia (petefészek eltávolítás) illetve kismedencei nyirokcsomó eltávolítás járulhat hozzá a csökkent fertilitáshoz. 

A dózisfüggô hatás férfiaknál lehet átmeneti, ha a kezelést követôen spermatogonium (ôssejt) populáció nem merült ki teljesen. Nôknél ez a hatás szer- és dózisfüggô és gyakran okoz korai petefészek elégtelenséget (POI), mely negatív hatás idôsebb életkorban kifejezettebb. Radioterápia közvetetten fejti ki hatását például ronthatja a méh vérátáramlâsát, fibrosist okozva károsíthatja a myometriumot (a méh izomrétege).

 

Elérhetô fertilitás megörzô technikák

A fertilitás prezervációs technikák megválasztásában nôi páciensek esetében az alábbi tényezôk játszanak fontos szerepet; a páciens életkora, daganat típusa, választott terápiás eljárás, férfi partner bevonása vagy spermadonor használatának a szándéka, rendelkezésre álló idô valamint a petefészek érintettsége a daganatos megbetegedésben. Nôi páciensek esetében mind az embryo - és a petesejtfagyasztás elsô vonalbeli módszer. Mindkét eljárást a petefészkek kontrollált hiperstimulâciója (COH) elôzi meg, melynek során hormonkészítményeket használunk adott protokollok szerint. Újabb adatok azt támasztják alá, hogy ugyan a petefészek stimulációt a ciklus elsô három napjában érdemes megkezdeni, a random indított stimulációs protokollal ugyanolyan sikerességet lehet elérni, idôveszteség nélkül. Továbbá, a jól megválasztott hormonkészítmények is elôsegíthetik a rövid idô alatt minél sikeresebb stimuláció kivitelezését.

Petefészek kontrollált hiperstimulâciója során egy megfelelô idôpontban beadott tüszôrepesztô injekciót követ az ultrahangvezérelt tüszôleszívás. Petesejtek nyerését követôen, hagyományos IVF vagy ICSI módszerrel megtermékenyített petesjetekbôl fejlôdött embryokat lehetséges cryoprezerválni (lefagyasztani). Petesejtnyerést követôen dönthetünk a petesejtfagyasztás mellett is. A cryoprezervációs technikák fejlôdésével és a vitrifikációs technika kidolgozásával a petesejtek fagyasztása egy biztonsággal és nagy sikerességgel használható technika. 

Petefészek szövetfagyasztás egy olyan klinikai kísérleti stádiumban lévô eljárás, melyhez nincs szükség a petefészkek kontrollált hiperstimulációjára, így lehetôvé téve az azonnali terápia megkezdését. Jelenleg az egyetlen olyan fertilitás prezervációs technika, amellyel pubertáson még át nem esett pácienseknél is jó eredményeket értek el. A lefagyasztott-felolvasztott petefészekszövet visszaültetése a kismedencébe az esetek többségében laparoscopos mûtét során történik. Majd tanulmányok bizonyították, hogy a harmadik ciklusra az FSH értéke normál szintre csökken vissza és ezzel párhuzamosan az ösztradiol emelkedés és vele a tüszôérés megkezdôdik. Számos publikáció közölt adatokat az eljárás sikerességérôl és az azt követô élveszülések számáról. Az eljárás kapcsán fontos megemlíteni, hogy felmerült a veszélye a daganatos sejtek visszavitelének az implantáció során egyes daganat típusok és stádiumok esetén. 

Férfiaknál az egyetlen elfogadott fertilitás prezervációs technika a spermium fagyasztása. Az ICSI módszer elterjedésével a lefagyasztott minta késôbbi felhasználásával kiváló eredmények érhetôk el.

 

Jövôbeli kilátások

A cryoprezervációs technikák további, gyors ütemû fejlôdésével a már meglévô módszerek fejlôdése és ùjabb lehetôségek megjelenése várható. Állatmodelleken már sikeresen végeztek teljes petefészek eltávolítást érellátásának megtartásával, majd fagyasztását követôen annak autotranszplantációját. Egyes kutatócsoportok mesterséges petefészek létrehozásán dolgoznak. 

Pubertás elôtt álló fiúknál a testiculáris biopsziák fagyasztasával valamint reimplantációjával, esetleg spermatogonium ôssejtek beültetésével kísérleteznek a jövôre nézve. 

 

Photo by Plush Design Studio from Pexels

A bejegyzés trackback címe:

https://mamidoki.blog.hu/api/trackback/id/tr9415613674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása