Terhes vagyok. És szülész-nőgyógyász.

Terhes vagyok. És szülész-nőgyógyász.

Endometriózis - folyt.köv.

2020. május 18. - MamiDoki

Mennyi ideig voltal tünetmentes a szülések után?

Az első két terhességem közt abszolult tünetmentesnek mondanám magam. 2015 májusában a kislányom születése után is volt egy jó 2 évem, amíg minden a „normális” keretek közt zajlott, ami a menstruációmat illeti. Az évi rendes rákszűrésemen sem látott az orvosom semmi eltérőt.


Milyen panaszaid jelentkeztek ezt követően? 

Szépen lassan jöttek előjöttek a régről már ismert fájdalmak. Talán még nem olyan erősek (az ájulás még nem kerülget), mint akkor, de azt kell mondjam, hónapról-hónapra erősödik, mind a görcs, mint pedig a többi panaszom. Hányás-hasmenés a menstruáció előtt, olyan derékfájdalom, és görcs, ami közel elviselhetetlen, illetve eszméletlen mennyiségű vér távozik belőlem. 


Sajnos az endometriosis nem csak a gyermekvállalást nehezítheti meg hanem az életminőséget is rontja kellemetlen tüneteivel! Tudtatok-e megfelelő kezelést találni a panaszaidra az orvosoddal? 

Borzasztó 3-4 napjaim vannak havonta. 35 évesen nagyon megnehezíti az életem. „öreg vagyok” én már ahhoz, ilyen-olyan menstruációs probléma miatt kiessek a munkából, és bevallom a 3 törpém ellátása is nehézkes azokon a napokon, mert hát hiába van apa, vannak olyan rituálék nálunk, amiket velem szoktak. 1 évig szedtem Visanne tablettát a panaszomra. Ez teljesen leállította a ciklusomat, de nem vált be nekem. Szenvedtem a mellékhatásaitól. Majd egy kis homontartalmú fogamzásgátló tablettával próbálkozunk (Lyndinette). Azt vártuk tőle, hogy csökkenti a görcsöket és a vérzés mennyiségét. Az elején még ez ment is. Most raktam le áprilisban. Visszatért minden panaszom, nem láttam értelmét tovább a tablettának.


Szóba került-e egy esetleges egy következő műtét?

Még nem, mert most itt tartunk. Várom, hogy normalizálódjon a jelenlegi helyzet, és utána felkeresem a dokit, hogy most akkor mi legyen.

 

Mit üzennék, azoknak, akik ezzel a problémával küzdenek és még gyerekvállalás előtt állnak……

Talán azt, hogy csodák márpedig vannak ☺ Meg persze kitartás, meg rengeteg erőt…. meg a szokásos sablon. Baromi nehéz az út, ami előttük áll. De hátha, hátha nem vagyok egyedüli eset, és másnak is ennyire pozitív irányba tud egy olyan komoly betegség fordulni, mint a mienk. Bárki lehet kivétel, sosem gondoltam azt, hogy én is egy lehetek a sok közül, akinek ennyire egyszerűen sikerül.

 

Akik pedig túl vannak a családalapításon, és még mindig kísérti őket az endometriózis….

Keressenek egy olyan specialistát, aki segít, és nem csak elodázza a problémájukat. 

Én sokszor megkapom a dokimtól, h mennyire szerencsés is vagyok, és örüljek, hogy ennyire könnyen ment a teherbeesés. Ezzel teljesen egyet is értek, csak szeretném, ha azok problémája is legalább olyan nagy hang sújt kapna, akiknek már nem a családalapítás, hanem a normál hétköznapok megélése a cél. 

 

Photo by Tyler Lastovich from Pexels

A bejegyzés trackback címe:

https://mamidoki.blog.hu/api/trackback/id/tr3715706338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása